Telefon de contact 0233 762 567

Istoricul localitatii

Denumirea comunei Icusesti, asa cum o cunoastem astazi, provine din vechea denumire a satului Icusesti, pomenit in documentele istorice din secolele XVI, XVIII si XIX.

Daca avem in vedere primul document din anul 1591, satul Icusesti are o vechime documentara atestata prin documente istorice de 411 ani. Alt document mai vechi nu s-a gasit. Se pare totusi ca acest sat este mult mai vechi, intrucat la 1591 era un sat bine inchegat, cu multi locuitori, cu preot si biserica.

Vechea denumire a satului a fost Iucsesti, in unele documente i s-a zis Iugsesti iar in Marele Dictionar Geografic al Romaniei se spune ca mai inainte i s-a zis Icosesti. Nu se stie precis de ce i s-a schimbat numele in Icusesti, mai mult ca sigur din motive de pronuntare. Din 1920 se numeste Icusesti. Numele satului se pare ca vine de la numele unui proprietar cu numele Iucsa, care a trait prin partea locului.

Cu timpul se desprind din cadrul comunei Icusesti satele: Cotul lui Balan, Muncelul Durii, Recea care intra in componenta comunei Ion Creanga.

Comuna Icusesti in anul 1910 i se vor alipi satele: Batranesti, Spiridonesti si Rocna, prin desfiintarea comunei Batranesti, fiind mentionata in anul 1880.

Astazi comuna Icusesti se compune din sapte sate:
– Icusesti, resedinta de comuna – Balusesti, – Spiridonesti, – Mesteacan, – Batranesti, – Rocna – Tabara.

Primaria Icușești

Primaria Icușești, județul Neamț Designed by www.delmadi.ro Ultima actualizare: 29 03 2023Ovidiu Barzaghideanu